Çocuklar İçin 3 Diş Sağlığı Videosu



Her zaman eğlence ve aktivite olmaz değil mi? Biraz da çocuk gelişiminde oldukça önemli bir konu olduğunu düşündüğüm diş sağlığı hakkında bir şeyler paylaşmak istedim.

Ben bir diş hekimi değilim bu yüzden hiç birinizi diş sağlığı hakkında demeç vererek sıkmak istemiyorum. Zaten yeterli bilgiyi ilgili anneler ve babalar olarak her yerde bulabilirsiniz. Ben sadece bu konuda her ailenin başına gelebilecek olanları kendi tecrübelerime dayanarak aktarmak istiyorum.

Öncelikle şunun farkında olmamız lazım süt dişlerinin sağlığı oldukça önemlidir. Her ne kadar süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamakta olsa konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır.

Bu yüzden her daim olarak çocuğunuzun dişlerini kontrol etmeniz çok önemlidir. Biz Ediz ve Emir'in diş bakımına 6-8 aylık iken başladık. Yani  ilk dişleri çıkmaya başladığı zamanlarda. Bu aylarda sadece yapmanız gereken şey sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce dişleri (en azından çiğneme yüzeylerini) temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak silmek. Bu aylardaki bazı bebeklerde süt içerken uyuyakalmak bilinen bir rutin olduğu için süte katılan bir bal yada şekerli bir gıda diş çürüğü oluşumunu hızla arttıracaktır bizde bu aşamada baya zorluk yaşadık her ne kadar şeker kullanmasak ta en azından yatmadan önce ağızda kalan süt tabakasını biraz azaltmak için mutlaka üstüne su içirip öyle uykuya izin veriyorduk.

Aslında diş fırçası kullanımına  çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra (ortalama 2,5 - 3 yaşında ) başlanır fakat her meraklı çocuğun anne ve babasını taklit edeceğini bilmemek aptalca olur. Bu yüzden Oral-B gibi markaların  6 aylık bebeklerden başlayarak ürettiği diş fırçaları mevcut. Bizde oğullarımın her ikisine de bizi taklit edebilmesi için bu fırçalardan aldık. Oldukça hevesli olduklarının farkına varmamak imkansız. Her şeyde sizi rol model olan bu küçüklerin doğru davranışlar kazanması sizin elinizde bu tıpkı kitap oku çocuğum deyip deyip sizin elinizde hiç kitap görmemesi gibi bir şey. Bu yüzden bu işi hep birlikte yapmak çok önemli.

Bir diğer önemli bir konu ise diş macunu kavramı. Piyasadaki diş macunlarının çoğu 3 yaş ve sonrasındaki çocuklar için yapılmış. Macunlar daha önceki yaş grubundaki çocuklara uygun olmayan içerikler içerdiğinden yutulmaması gerekli. Fakat bunun ayırımını anlamayan çocuklara yutabilecekleri diş macunları almanız lazım. Bize doktorumuz First teeth ve ROC markalarını önermişti. First teeth artık Türkiye'de satılmadığı için bizde Roc'un ürünlerini kullanıyoruz.

Diğer önemli konu ise belirli zaman aralıklarında çocuk diş hekimi  kontrollerini yaptırmamız gerektiği. Herhangi bir diş hekimi belki muayeneleri yapabilir fakat tüm tedaviyi bir pedodontist yapmalı çünkü çocuk diş sağlığında uzman hekim olması çok önemli . Örneğin bir diş hekimi çürük bir süt dişi çekebilir ama bir pedodontist bu çekilen dişin ileride çocuğun çene yapısını bozmadan diğer dişlerinde sağlıklı çıkmasını sağlaması için buraya uygun yeni bir diş tasarlaması gerekli. Üstelik tedavide çocuğun psikolojisine uygun davranmak korkutmamak ona uygun boyutlarda aletler bulundurmak yada küçük hediyeler vermek gerçekten çok önemli. Nerden mi biliyorum çünkü maalesef bu kadar özene rağmen Ediz'in diş yapısı genetik olarak oldukça zayıf. Hamilelikte fazlasıyla süt içtim, anne sütü desen oda yeterince içildi, dişlerimizi 6 aylıktan itibaren temizledik fakat gelin görün ki Ediz'de çok küçük yaşta diş çürüğü görüldü. Şekerli gıdalarda fazla almadığı halde ilk diş çürüğünü fark ettiğimizde oldukça etkilendim. Üstelik bu çürük o kadar hızlı ilerledi ki şaşırırsınız. Diğer oğlum da daha az süt daha az diş temizliği yapabilmiş olmama rağmen onun dişleri inci gibi bende bunu genetik etmenlere bağladım. Emir annesine çekmiş (bu yaşıma kadar hiç bir diş sorunu yaşamamakla övünürüm ), Ediz ise diş ipi dahi her şey kullanıp yine de çürükle mücadele eden babamıza. Bu yüzden diyorum ki pedodontist kontrolleri çok önemli ihmal etmeyin. Çünkü biz Ediz'de bir çürük var derken bir de baktık 3 tane. Çocuklar çabuk sıkıldığından 15- 20 dakika süren kısa tedavi süreleri yüzünden diş tedavimiz günler sürmüştü.

 Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır. Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara yüzleri ve çiğneyici yüzeylerini çok daha iyi temizlemek gerekir. Bu nedenle fırçalamadan sonra Anne-Babanın kontrolü iyi olur.

Peki çocuğuma günde dişlerini kaç kere fırçalatmalıyım ? Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce, sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Her iyi alışkanlık gibi diş fırçalama alışkanlığı da çocukluk döneminde kazanılacaktır.

Aslında yazıyı yazma amacım buydu. Çocukların dikkatini sizin sözlerinizden çok görsel materyaller daha çok çeker ve bunu görerek mantıklarına oturtmaya çalışırlar. Bu yüzden benim çok sevdiğim bu 3 videoyu çocuklarınıza rahatlıkla seyrettirebilirsiniz.



 
 
Çocuklara diş fırçalamayı adım adım anlatan çok tatlı bir video.

 
 
Çizgi karakter tavşanın küçük kıza nasıl doğru diş fırçalaması gerektiğini anlatan bir video.
 
 

 
İki çocuğun diş hekiminin ofisine yaptıkları bir kontrolü içeren bu video da diş muayenesi sırasında karşılaşılan her şey açıklanıyor.
 
Bu yazıyı yazarken kısa bir şeyler yazmaktı kafamda olan yazdıkça yazdım umarım sizi sıkmamışımdır. Sağlıklı günler hepimize.....
 

Yorumlar

Popüler Yayınlar