Arkadaşlara açık mektup

Bugün Blogcu Anne.de Hatice Bilen arkadaşımızın yazdığı bir yazı okudum ve gülmekten kırıldım.Tüm anne babalar her ne kadar farklı hayatlar yaşasalarda çocuklar söz konusu olduğunda ortak noktalar o kadar çok ki katılmadığım tek bir kelime bile yok sanırım. Her nekadar arkadaşlarımın hepsi şu anda hamile olsada uzun bir süre tek çocuklu aile olarak bu durumları oldukça sık yaşadık :) Aşağıdaki yazıyı bu yüzden okumanızı çok isterim.

Sevgili Arkadaşlar,
“Siz hep gezin; sinema, tiyatro.. çocuk anneannede büyüyor” gibi cümleler kullanmayınız. 40 yılda bir dışarı çıktığımızda size yakalanmamız sürekli geziyor olduğumuzu göstermez. Bizim de sosyalleşmeye, biraz kafa dağıtmaya ihtiyacımız var.
Ama çocuklu olduğumuzu düşünürsek bu hakkımız oldukça sınırlı tabii. O yüzden çocuklu olmayan çiftler kadar sizinle takılmamızı, her aktiviteye iştirak etmemizi beklemeyiniz.
Misafirliğine geldiğimizde erken kalkışımızı yadırgamayıp çocukla bunu yapabildiğimize şükrediniz. Çocuğu bırakıp gelmemizi istiyorsanız da yukarıdaki cümleyi beynimizden silmeye yardımcı olunuz.
Çocuğun uyku saatlerine verdiğimiz önemi garipseyip ‘bir gece de geç yatıversin ne olacak’ gibi cümleler kurmayınız. Sizlerle sohbet güzel hoş da, gece geç uyuyan çocuğun o gece daha mızmız olacağınız sezebiliyor ve uyku bizim için artık önem sırasında eskisinden daha yukarılarda olduğu için size iyi akşamlar diliyoruz.
Her kesime yaptığımız uyarı sizin için de geçerlidir: Çikolata, gofret gibi annelerin yemeyi sevip çocuklarına yedirmeyi sevmediği yiyecekleri çocuğu mutlu etmek adına ikram etmeyiniz. “Ara sıra yese ne olur sanki” eleştirinizi anlıyoruz ama bu yiyeceklerin tadını bir kere alan uyanık çocuklarımızın oyununa gelmek istemiyoruz.
Çocuklarımıza sizden bahsederken … teyze veya … amca dememize kızmayınız. Aranızda nereden baksanız en az 25-30 yaş var. Abla veya abi demeleri için biraz fazla değil mi? İlla takıntılıysanız da en başında belirtiniz. Belirtilmediyse teyze/amca sıfatını kabul etmiş olduğunuzu sayarız.
Sabah erken saatlerde bizi aramaktan çekinmeyiniz. Saat 7’den, hadi bilemediniz 8’den sonra uyuyor olma ihtimalimizin çok düşük olduğunu üzülerek söylemek durumundayız. Gönül rahatlığıyla arayabilirsiniz. Gece için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Çocuk uyuduktan sonra sızmış olma olasılığımız çok yüksektir. Yine de sorun değil; biz uykumuzun bölümesine alışığız. Bunun için hepimiz uzmanlık seviyesinde eğitimler aldık. Siz arkadaşlarımız için de bir defa uyanmışız çok mu!
Sohbet etmek için dışarı çıkmak istediğinizde çocuğumuzu da yanımızda getirmemiz için ısrar etmeyiniz. Sevmek istiyor olabilirsiniz ama bu durumda sohbet etmekten vazgeçmiş olacaksınız. Zira çocuk peşinde koşacağımız dakikalar sizinle muhabbet edeceğimiz sürenin epeyce üzerinde olacaktır.
Çocuklu ailenin en iyi buluşma mekanı evdir. Çocuğun gözden kaybolma ihtimali olmadığından anne baba daha rahat oturacak yapılan buluşmadan daha fazla verim elde edilecektir. Siz de rahatça sevebilirsiniz hem böylece. Sevin sevin, rahat olun, istediğiniz kadar ilgilenin.
Toplanma mekanı bizim evimiz ise evdeki dağınıklığı görmezden geliniz. Sizin gelişinizi önemsemeyip evi düzenlemediğimizi düşünmeyiniz. Düzenli bir evin çocuklu ailede ömrü kısadır. Evi derli toplu tutmanın bir formülünü bulamadık. Sizin bir öneriniz varsa seve seve dinleriz.
Bu arada kız arkadaşlarımız için söylüyorum; sohbet konumuzun ağırlıklı olarak çocuklar olması sizi sıkmıyordur umarım. Çocuğu olmayan için pek sıkıcı konulardır bunlar ama ileriki zamanlarda aynı konuları siz de araştırıyor, konuşuyor olacaksınız muhtemelen. Kulak dolgunluğu ile o zamanlarda belki bu konuşmalar aklınıza gelir. Baktınız çok çekilmez bir hal alıyor, derhal yeni bir konu açın veya futbol, motosiklet, vb sohbetler eden babalara kaydırın kulağı. Hangisi daha sıkıcı siz karar verin.
Çocuksuz arkadaşlarımız; bu günlerin tadını çıkarın. Gezme işini abartın ve bol bol uyuyun. Bunları yeterince yapmış fakat; hala daha zamanı var diyen sevgili arkadaşlarımıza bir an önce çocuk yapın, büyütün ve kurtulun ama aynı zamanda çocuk sahibi olmanın ne kadar şahane bir duygu olduğunu anlayın, bambaşka bir aşkla karşılaşacağınızı bilin diyoruz.
Anne-baba olmak bizi kesmedi, bizler de teyze-amca olmak istiyoruz. Mesajımızı gerekli kişiye iletip gereğini yapınız.
Siz bizim çok sevdiğimiz arkadaşlarımızsınız. Hayatı güzelleştiren, keyifli olmasını sağlayan… Varlığınız için teşekkürler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar