Plastik kapların üzerindeki numaraların anlamı


     Birçoğu kanserojen etkiye sahip gıda kapları, su şişeleri, streç filmler ve çocukların kullandığı biberonlar genellikle plastik malzemeden yapılıyor. Gıda ile temas ettikleri için belli standartlarda üretilmesi gereken kaplar, denetim eksikliği ve merdivenaltı üretim sebebiyle sağlığı tehdit ediyor.

Plastik kapların altında geri dönüşüm işareti içerisinde yazan rakamlar, söz konusu ürünün hangi maddeden yapıldığını gösteriyor. Piyasada yaygın olarak görülen plastikler 1-7 arası sınıf plastiklerden üretiliyor. 3. ve 7. sınıf plastikler sağlığa zararlı olduğu için gıda ile temas eden kaplarda kullanılmaması gerekiyor. Ancak yoğurt kaplarından çikolata kapları üzerindeki folyolara, plastik bardaklardan biberonlara kadar gıda ile temas eden birçok üründe maalesef bu plastikler kullanılıyor. Ayrıca plastik kapların seri üretim sebebiyle denetlenmeden piyasaya sürülmesi, üreticilerin kaplarda sterilizasyon yapmaması, kapların üretim, taşınma ve pazarlama süresince güneş ışınlarına maruz kalması ve hijyen kurallarına uyulmaması da sağlık açısından sakınca oluşturuyor.

Şimdi gelelim sorumlu birer ebeveyn olarak bu şekillerin ve numaraların ne anlama geldiğine.

 
Bundan sonra bu şekillerin ne anlama geldiğini hatırlayıp buna dikkat edip alışveriş yapmak ta bizim seçimimiz. Lütfen bu konularda duyarlı olalım. Küçük yaşlardan itibaren kullanarak bu maddelerin sevdiğimiz miniklerimizin bedenlerinde birikip sonra istemediğimiz sonuçlar doğurmasını engelleyelim.
 
Kaynak:http://www.zaman.com.tr/aile-saglik_plastik-kaplarda-bu-rakamlara-dikkat_2036864.html

Yorumlar

  1. Ben Sağlıklı Bebek Yetiştirme Rehberi kitabında 3,6,7 numaralıların zararlı olduğunun yazdığını hatırlıyorum. O şekilde dikkat ediyordum. Bence 6' ya da mesafeli yaklaşalım. Ya şu tapırlara ne demeli? Nasıl yaklaşmam gerektiği konusunda kararsızım
    Umarım çevreye, kendimize ve gelecek nesillere daha duyarlı insanlar oluruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Nur hanım çok doğru söylüyorsunuz biz bir nesil uyutularak büyüdük yeni yeni bazı şeylerin rahatlık değil aslında zehir yada daha farklı etkilerininin olduğunu görüyoruz bizim şu anda tek yapmamız gereken hem kendimizi hemde çocuklarımız büyürken bu bilinci onlara aşılayabilmek. Ne varki güzeli camlarda değilmi. Benim çocukluğumda büyük kola şişleri olurdu 1 litrelik depozitosunu alıp yeni alırdık. En zararlı kola bile camdaydı şimdi yavaş yavaş bir eskiye dönüş başladı sanırım :)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar